Het verhaal van Lieke

Onze kanjer Lieke (5 jaar) is een lief, vrolijk en sociaal meisje dat altijd enthousiast en onbevangen op allerlei dingen in haar omgeving reageert. Zij is de oudere zus van Britt (3). Wij wonen in Mariaparochie, een klein plaatsje in de buurt van Almelo.

Lieke doet alles wat een meisje van 5 jaar behoort te doen, ze gaat naar school (met erg veel plezier), heeft zwemles en speelt met haar vriendinnetjes.

Eigenlijk was ze nooit ziek, maar de laatste periode  voordat er bij haar een ernstige, levensbedreigende ziekte werd ontdekt, gaf ze vaak aan moe te zijn. Dat was een reden voor bloedonderzoek en hieruit bleek dat ze aan bloedarmoede leed. Niks om ons zorgen over te maken. Ze kreeg een ijzerdrankje waar ze van zou opknappen en dat gebeurde ook. Maar daarna begon de buikpijn. Het bleek een blaasontsteking te zijn en hiervoor heeft ze een antibioticakuur gekregen. Ook nu hadden wij het volste vertrouwen dat het weer snel beter zou gaan met Lieke. Maar drie dagen later, op 2 november 2012, werd ’s avonds de buikpijn heel hevig en vertrouwden wij het niet meer. Via de huisartsenpost zijn we direct doorgestuurd naar het ziekenhuis in Almelo omdat men dacht aan een blindedarmontsteking. Gelukkig is er eerst een echo gemaakt voordat ze haar zouden gaan opereren. Met deze echo werd direct duidelijk dat het niet om een blindedarmontsteking ging, maar om iets veel ernstigers. De arts vermoedde al snel dat het een tumor betrof en Lieke werd direct per ambulance overgebracht naar het UMCG te Groningen.

Op 3 november in de ochtend kwamen we aan in het ziekenhuis te Groningen waar vervolgens een week van onderzoeken volgde.

Op 9 november hebben wij te horen gekregen dat Lieke een neuroblastoom fase 4 heeft. De tumor komt vanuit een van de bijnieren en ze heeft uitzaaiingen in de lymfeklieren in hals/nek en borst. Deze tumor heeft een agressief karakter.

Binnen een week stond ons leven op de kop. Er werd een behandelplan opgesteld. MIBG therapie (radiografische bestraling), 6 keer n5-n6 chemo kuur, operatie en stamceltransplantatie. Na de tweede chemo en de MRI scan, bleek dat de chemo aansloeg. Wij kregen vervolgens te horen dat wij gedurende een half jaar naar Amerika moeten voor een behandeling.

Lieke vecht op dit moment dapper tegen haar ziekte en moet hierdoor erg veel meemaken. Om haar en ook de andere kinderen te blijven motiveren in de strijd die zij voeren, is er de kanjerketting ingevoerd. Op de afbeelding is te zien dat er verschillende kralen zijn die de ketting van Lieke vormen. Voor elke behandeling die Lieke ondergaat krijgt ze een kraaltje. Elk kraaltje staat voor een specifieke behandeling zoals onder andere chemo, bloedtransfusie en operatie.

De groei van de kanjerketting is te volgen op facebook.

Lieke en wij zijn u eeuwig dankbaar voor uw hulp.

Lieke Wil Leven                                                                          HOME